Jaymie Casper Christiaan

En toen was hij er eindelijk.

Wat een werk heeft Maike er voor moeten verrichten zeg. Van woensdagnacht 1 uur tot zaterdagmorgen 10.57 met weeen en nauwelijks ontsluiting. Geen klacht gehoord. Wat een bikkel toch.

En wat een mooi mannetje heeft ze afgeleverd. Wat een mooie kleine Smeekes is het geworden.

Voel me een reuze trotse oma en natuurlijk ook trotse moeder (van Thierry) want ook voor het eerst papa zijn is een ongelooflijke gewaarwording en er komt heel veel op je af.

Gisteren ook de opa gefeliciteerd en met een schok besef je dan dat deze kleine man “bloed van ons bloed is”.

Een geboorte is en blijft een wonder.

 


Vandaag is hij vier dagen oud en dus de dag van de “babyblues”.  Heb het even opgezocht op internet en dit is wat er dan kan gebeuren. (maar hoeft niet natuurlijk)

Twee tot drie dagen na de bevalling kun je last krijgen van kraamtranen, de ‘baby blues’. Dat kan enkele uren duren, maar ook gerust een week. Ook kun je pas na twee weken overvallen worden door de baby blues. Niets om je ongerust over te maken. Bijna iedere mama heeft hier last van en het is niets om je voor te schamen of zorgen om te maken.

Oorzaak
Kraamtranen ontstaan door de grote veranderingen die je lichaam doormaken in korte tijd. Je hormonen zijn na de bevalling helemaal in de war en het duurt even voordat je weer in balans bent. Je gierende hormonen in combinatie met slaapgebrek, de bevalling, melkproductie, twijfel, overgevoeligheid en faalangst zijn er de oorzaak van dat je het even niet meer ziet zitten.

Symptomen
De symptomen van kraamtranen verschillen natuurlijk van vrouw tot vrouw, maar de meest voorkomende zijn:

  • onverklaarbare huilbuien
  • slapeloosheid
  • negatieve gedachten
  • wisseling van humeur
  • het gevoel de grote verantwoordelijkheid van een baby niet aankunnen
  • verdrietig zijn
  • prikkelbaar
  • overgevoelig

Hoe ga je er mee om?
Het is goed om je te realiseren dat de baby blues in de meeste gevallen twee tot drie dagen duurt. Accepteer het en laat het over je heenkomen. Zie het als een onvermijdelijke periode waar je door heen moet. Laat je lekker verwennen en rust zo veel mogelijk uit. Ontspanningsoefeningen geven je rust en laten de stress uit je lijf lopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je met anderen blijft praten en niet alleen over de baby. Laat die lekkende borsten en hechtingen soms even voor wat ze zijn. Relativeer je sombere gevoelens en bedenk dat het vanzelf overgaat en dat iedere mama hier door heen is gegaan. Na die bevalling kun je dit ook aan!

 


viond dat ik het toch even op moest schrijven. Het is een belangrijk onderdeel van de kraamtijd en sommige vrouwen weten niet wat hen overkomt.

Gelukkig zijn we er qua informatie veel op vooruit gegaan en kun je alles op internet vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.