Vijfde dag Gällivare-Malmberget

Vandaag wat later wakker. Het is best vermoeiend zulke lange dagen in een boemmeltrein. Vandaag alweer knalblauwe hemel, enkele wolkjes 19 graden. We worden verwend! Op de toeristenburo bleken we net op tijd voor en guided M tour naar Malmberget, de stad die gaat verdwijnen omdat één van de grootste mijnen in de wereld de stad letterlijk ondermijnt. 1250 m onder de grond. Maar de detonaties trillen de huisjes in stukjes en de mensen hebben steeds gedonder onder de voeten. Over 5 jaar blijft er niets meer over. Nieuwe huisjes aan de andere kant van Gällivare worden gebouwd in een zeer mooie area. De gids liet ons de alleeerste huisjes zien van 1888, toen de ijzerertz werd gevonden.  We zagen gisteravond een immens lange trein met wagens met zwarte ijzereertz; 68 wagons, 2 locs. Óf gaan ze per spoor naar Luleå aan de oostkust, óf naar Narvik in Noorwegen voor verdere transport met boot naar Duitsland. We kwamen door Malmberget. Triest, leeg, alle winkels gesloten, enkele mensen op straat…….. Terug in Gällivare bookten we een tour voor morgen naar de andere mijn hier. Een open mijn, koper, zilver en goud. Het weer is zo heet, dat je steeds schaduw opzoekt. Honderd km’ s noord van de Poolcirkel!!

I morse fick vi een sovmorron. Konstigt att man blir så trött att åka ‘påga tåg’ ! Nere på turistbyrån började precis en tur till Malmberget. Strålande blå himmel, 19 grader. Så oväntat fint väder. En av våra viktigaste utflyktsmål var att komma ner i LKAB’ gruva i Malmberget. Vi blev grymt besvikna. När det var tydligt att gruvan har stängt i juli; ‘repperiod’ (tillsyn/reparation) Nu fick vi mycket berättad för oss av en guide. Malmberget har redan börjat försvinna. Sta’n gör ett tomt intryck, affärer igenbommade, mycket lite folk på gatan. Om några år har allt förflyttats. Ett nytt område på andra sidan av Gällivare uppstår. Tillbaka i Gällivare bokade vi en visning av den andra gruvan här, Bolidens öppna gruva med koppar, silver och guld. Nu letar vi plats i skuggan, annars blir det för varmt.  

  

   

One Reply to “Vijfde dag Gällivare-Malmberget”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.