Vierde dag Avidsjaur en reis naar Gällivare

 Intermezzo! Ik vertelde op de tweede dag over Vasaloppet dè Elfstedentocht van de Zweden. Echter de tekst verdween. Ga terug als je dit zwil lezen.

Gisteren, onze vierde dag, gingen we pas ‘s middags met de trein. We konden eerst Arvidsjaur bekijken. Het was fantastisch mooi weer, 20 graden. Vóór onze reis hadden we gezien dat het slechts 14-16 graden zou zijn. Maar we zijn bofkonten van de bovenste plank! We liepen naar ‘Lappstaden’ het verblijf van de bos samen (je mag niet lappe n zeggen, maar veel plekken en beschrijvingen gebruiken wèl Lappen) In Lappstaden komen de samen enkele keer per jaar voor markten, elkaar te ontmoeten, naar de kerk, hun kinderen laten dopen, bruiloften te vieren,etc. Normaal wonen ze ver weg in hun tiepis. De kerk lag in de buurt. Om vier uur kwam de Inlandsbanan trein bij het station. Alweer slechts één wagon, maar niet te vol. Het was warm in de trein; de zon was heet! Gelukkig stopten we vaak voor fika en eten. We passeerden minstens drie brede ruige rivieren. De rievieren moeten nog bijna 500 km afleggen voordat ze in de Botnische golf uitmonden. Hoe breed moeten ze daar niet zijn! Eén van de bruggen was een gecombineerde spoorweg en autobrug; de treinsteward moest de trein uit om spoorbomen naar beneden doen, zodat geen auto tegelijk de brug op ging. Bij Poolcirkel stapten we ook uit. Daar stond en vos ons met verbazing te bekijken. De tr einmachinist toetert veel voor onbewaakte spoorwegovegangen. Maar óók als er rendieren op het spoor lopen. Zo heeft hij meerdere keren rendieren weggetoeterd. Maar…. een keer was hij te laat, hij reed over een rendier. Dat wordt meteen gemeld zodat een ‘opruimingdienst’ het dier komt halen. De sameeigenaar krijgt 3000:- voor elk overreden rendier. We waren pas om 22 uur in Gällivare. Ons hotel ligt pal bij het station, spliksplinter nieuw hotel. Effen ingecheckt, een halfuur later gingen we met een busje naar de top van Dundret, een berg. Daar hebben de zonsondergeng, om 0 uur 19 minuten!! gezien. Dwz de zon ging niet echt onder. Toen we om half een weer terug gingen was die weer aan het opkomen.

Först var vi i Arvidsjaur. Tåget kom kl 16 , så vi kunde titta på sta’n. Vi gick till Lappstaden, dit skogssamerna samlas några gånger om året för att gå i kyrka, träffas, döpa sina barn, fira bröllop, ha marknad. Vädret var fantastiskt, 20 grader! Vi hade kollat vädret innan resan bl.a. för att bestämma vilka kläder. Det skulle bli 14-16 grader. Kyrkan är jättefin och …… som oftast i svenska kyrkor på landsbygden…hade een bra toilett! Solen stekte, vi njöt, åt en bit mat och kl 16 kom Inlandståget och hämtade oss. På väg till Gällivare. Det var varmt på tåget, men lyckligtvis stannade vi ofta. Några gånger för fika och mat. Vi tog upp nya resenärer eller släppte av. Ett schweiziskt par klev på en station, dit ingen gick av; att tillbringa ett dygn innan Inlandsbanan kom igen. Vi åkte över flera stora älvar, Pite, Luleå… jättebreda, vilda vatten. Dom skall tillryggalägga nästan 500 km innan don rinner ut i Bottniska viken. Hur breda har dom då inte blivit?! En av broarna var en kombinerad järnvägs-och vanlig väg bro. Tågförarn fick kliva av och fälla ner bommar, så att inte några bilar körde ut på bron samtidigt. Tågföraren tutar ofta innan en obevakad övergång närmar sig. På den sträckan tutar han också ofta för renar på spåret. Dom är dö envisa….. eller kanske döva? Vi körde på en ren. Då ringer dom upp nå’n som kommer och plockar upp djuret. Sameägarna får 3000 för överkörd ren. Vi stannade naturligtvis vid Polcirkeln. Klockan var 10 på kvällen innan vi var i Gällivare. Vårt hotell ligger tvärsemot stationen. Alldeles nytt. Vi bokade in, men gick till stationen igen för att åka med en buss upp på Dundrets topp. För att se solnedgången. Den var kl 0:19. När vi åkte ner igen höll solen redan på med att gå upp.  
    
   

2 Replies to “Vierde dag Avidsjaur en reis naar Gällivare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.