Elfde dag hurtigruten

  Al om zeven uur zaten we bij ontbijt. Onze eerste dag zonder zon. Wij zitten achter glas op deck acht met mooie uitzicht. Straks zullen de poolcirkel passeren. Dan komt een ‘cermoni’ op deck 9. Benieuwd wat dat inhoudt. Ondertussen zien we steeds huizen op alle eilanden, kleine, grote eilanden. Ook boerderijen, dus niet alleen zomerhuisjes. De enige manier om op en van deze eilanden te komen is per boot. Hoe is dat in de winter? Maar dan gaan ze misschien op de skies over het ijs. POLCIRKEL Aan stuurbord ( rechts) ligt een klein eilandje met een merk, Vikingen, genaamd. Daar passeer je de poolcirkel. Van de bootbezetting kregen een lepel levertraanolie, leef je nog honderd jaar. De lepel mochten we houden. Na de levertraan kreeg je behoefde naar koffie! Chris ging naar de cafetaria om koffie te halen. Met mijn betaalpas. Komt die terug met mooie bekers koffie, gemerkt Hurtigruten etc maar de koffie koste 42 euro per beker! laatste keer Chris mijn betaalpas meekrijgt! Naar mate de dag verstrijkt wordt het wolkendek lichter en de zon komt door. Dez witte bergtoppen, die verborgen waren komen ter voorschijn. Wij zien steeds meer ponten tussen de eilanden. Ik verwonder me over alle mensen op de boor, die dikke boeken zitten te lezen. Ze hebben dus geen ogen vooral het mooie vóór ons. Er is Wifi aan boord, maar dat werkt niet. Dus ik zit dit te schrijven om later te publiceren als we een betere Wifi plek vinden, in Trondheim misschien. Hurtigruten wordt net als vroeger gebruikt voor op en afstijgen. Bij alle plaatsen die we aanleggen komen nieuwe mensenaan boord en sommige andere gaan eraf. Soms liggen er grote hotels aan de kade. Waarschijnlijk blijven mensen een paar dagen voor sight- seeing en komen dan weer aan boord – op een volgende Hurtigruten. Ten zuiden van Sandnessjøen ligt een bergketen met 7 toppen, de zeven zustersgenoemd. De zon kwam steeds meer door maar de temperatuur stopt bij 12 graden. We bleven op dek 8 en hadden machtige vieuws. ‘s middags kwamen we langs een eiland genaamd Torget ( de markt) Aan het einde van het eilandje was een hoge bult/ berg; h et bijzondere van die berg was dat er een groot gat dwars door de berg was. Gisteren aten we lux in het restaurant. Vandaag  boekten  we de maaltijd in de eetzaal, waar de meesten aten. De maaltijd had 3 gerechten ( gistereren hadden we 2 gerechten) we werden echter minder ‘vol’ maar betaalden even veel. In Røvik, grotere stad, legden we gelijk aan met een andere Hurtigruten Polarlys. Morgen gaan we vroeg op. Trollfjord legt aan in Trondheim 6.30. Wij eten ontbijt, maar moeten dehut verlaten om 8 uur. Is er iemand die zich afvraagt hoe het gaat met mijn breien? Gisteren breide ik geen steek met het mooie weer, vandaag werd het meer.

Elfde dagen, andra dagen på Hurtigruten, satt vi redan kl. 7 vid frukosten. Idag är vår första dag utan sol. Vi sitter på däck 8 bakom glas men har fin utsikt. Kusten är fortfarande imposant. Straks kommer vi passera polcirkeln, det skall bli nå’ n slags ceremoni uppe på däck 9. Hela tiden ser vi hus på alla öar. Ja tom bondgårdar, alltså inte bara sommarhus. Ända sättet att komma ut, måste vara med båt eller färgor. Hur är det på vintern? Fast då skidar man kanske över isen. POLCIRKELN Vid styrbordssida ( höger) var ett märke på en liten ö, Vikingen, som markerade polcirkeln. Av besättningen fick vi en sked fiskleverolja. Vi kommer att leva i ännu hundra år. Skeden fick vi behålla. Den blir kanske min fasta sked att äta min morronfil med müsli. Efter fiskleveroljan hade man behov av kaffe! Chris gick ner till cafetarian. Med mitt betalkort! Kom tillbaka med två fina bägare kaffe. Bägarna, snygga muggar med Hurtigruten, MS Trollfjord. Kostade 42,- euro per styck! Sista gången Chris får med mitt 

kort! Allt eftersom da’ n förflöt släppte molntäcket och kom solen fram. De snöiga bergtopparna som varit gömda  i moln, syns igen. Vi ser nu alltfler smä färgor mellan öarna. Jag föru drar mig över en hel del folk här på Hurtigruten som sitter och läser i tjocka böcker. Har dom ju ej ögon för allt de vackra framför oss. Det skall vara Wifi om ord, men det funkar inte. Så det här skriver jag för att publicera senare på vår blog, när vi hittar ett bättre Wifi ställe. Kanske i Trondheim. Hurtigruten används liksom förr för på och avstigning. Vid alla platser vi angör kommer nytt folk på båten och andra rullar sina koffertar iland. Ibland står det stora hotell nere vid kajen. Antagligen stannar folk här för några dagars sight- seeing. Söder om Sandnessjøen ligger en bergkedja med 7 toppar, kallad de sju systrarna. Det blev allt ljusare, solen kom fram men temperaturen stannade på 12 grader, så vi blev sittandes på däck 8 där man hade utsikt åt alla håll. Vid middagstid kom vi för i ett berg på ön Torget. Berget heter Torghatten. Det som var särskilt med berget är att det finns ett hål rakt genom berget. Igår åt vi lyxx på den lilla restaurangen. Idag bokade vi plats i matsalen, där de flesta äter. Vi fick 3 rätter ( igår bara 2 rätter). Vi blev emellertid mindre mätta, men betalade lika mycket. Under tiden har vi lagt till i Røvik, stor by, samtidigt kom en nordgående Hurtigruten, Polarlys och lade till vid samma kaj. I morron skall vi upp tidigt. Trollfjord är i Trondheimkl.6.30 Vi får äta frukost, men måste lämna hytten kl 8. Är det någon som undrar hur det går med min stickning? Igår stickade jag inte en maska, idag blev det mer.  

   

8 Replies to “Elfde dag hurtigruten”

  1. En sked fiskleverolja och sedan en €42, – kopp Hurtigruten-polcirkel kaffe .. det gör nog att oljan sätter sig ordentligt kvar i kroppen. Att ni lever 100 år till är värd mkt mera än de där €84,- Dessutom ska man med hjälp av muggarna påminnas om de 100 extra år annars funkar det inte 🙂

  2. Wat jammer dat u niet juist geïnformeerd bent over het “Coffeedeal”aan boord van alles Hurtigruten Schepen.
    Wij brengen de mensen die via ons boeken hiervan altijd op de hoogte. Je koopt de eerste dag de beker en
    tijdens de gehele reis kun je koffie en thee drinken zoveel als je wilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.