Derde dag Inlandsbanan naar Arvidsjaur

Vanochtend ging de wekker om kwart over 5. Het hotel had gelukkig vroeg voor ontbijt gedekt. Om 7 uur stonden we weer gereed bij het station in Östersund. Vandaag ook slechts één wagon maar deze keer helemaal vol. Gelukkig hadden we gereserveerde plaatsen. Dat gold niet voor iedereen. Sommige passagiers moesten staan; voor uren! Onze reis duurde 9 uren. We stapten uit in Arvidsjaur om 16 uur. De trein ging echetr door tot Gällivare. Dat stukje doen we morgen. We hadden heerlijke zon de hele dag. Eigenlijk te warm daar er geen airco is in zo’n oude trein. Zodra we stil stonden deden we alle ramen open. Al om half 9 was de eerste stop voor ‘fika’.  Fika is een zeer belangrijk fenomeen in Zweden. Nu bestond die uit koffie en een kaneelbolletje of een ‘geitekaas wrap’. Na nog een paar uur was het lunchstop. Van te voren moesten we kiezen uit een menu, zodat het eten klaarstond op tijd. We zaten lekker buiten in de zon te eten( fika). Chris ving z’n eerste knot. Ik merkte er niets van. Nog een paar keer stopten we om ‘gelucht’ te worden. De trein stopte of reed langzaam als er mooie uitzichten waren. Voor de kameras! Op een zeer lang stuk metbos en bos en bos, zong de treinstewardess een liedje voor ons, de Inlandsbane blues. Later zong ze ook een bekend, mooi liedje van Evert Taube, toen we een mooi ruig rivier overvoeren, waar hij het liedje heeft gemaakt. Om 16 uur stapten wij uit de trein. Een bagage taxi nam ons bagage naar het hotel. Wij vonden de wandeling naar het hotel heerlijk na zo’n lange zit.

I morse väcktes vi kl 5.15. Hotellet hade lyckligtvis frukost redan kl 6. Kl. 7 stod vi klara nere vid Östersund Västra station. Även idag bestod tåget bara av en vagn men nu var den alldeles full med resenärer. Som tur var har vi reserverade platser, men en hel del passagerare fick STÅ i flera timmar! Inlandsbanetågen är inte utrustade med airco, så det blev ordentligt varmt, vi öppnade fönstren vid varje stopp. Efter en och en halvtimme var det fika stopp för kaffe, bulle och getmesetunnbröd. Några timmar senare var det lunchstopp. Vi fick beställa i förväg vad vi ville ha. Tågvärdinnan tog upp beställningarna. Vi hade sol hela da’n.  Lunchen åt vi ute. Chris blev fångad av några knot, mig tycker dom inte om. Vi stannade ytterligare några gånger, i Sorsele finns Inlandsbanemuseet. Där kunde man också fika och köpa glass. Svenskar och fika är något alldeles särskilt! Tågföraren körde långsamt eller stannade helt när något sevärt passerade, kamerorna gick för högtryck. På en låång sträcka med bara skog sjöng tågvärdinnan Inlandsbanevisan. Senare sjöng hon också Änglamark, när åkte över Vindelsälven. Evert Taube lär ha gjort den visan för Äpplakriget, som utspelades just där. Kl. 16 var vi framme i Arvidsjaur, där vi klev av. Tåget fortsatte till Gällivare. Den biten  gör vi i morron.

  
   

One Reply to “Derde dag Inlandsbanan naar Arvidsjaur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.