S:t Olav

Dag 6 + 7 wij hebben 2 dagen rust bij Beret en haar man Torsten. Torsten kwam thuis gisteren met vis. Hij was 5 dagen vissen in hun huisje in Handöl. Beret nam ons mee door haar bossen. Ze i eigenaar van 150 ha bos. Afgelopen jaar heeft ze een cursus bosbouw gedaan. Ze liet ons zien waar en hoe bos afgewerkt moet worden, ruimen van berk’sluw’. Waar nieuwe bomen -en welke bomen- ingeplant moeten worden. Soms duurt het 10 of 15of 100 jaar voordat zulke inplantingen weer opgegroeid zijn. Ja, ik weet niet hoe het allemaal heet. Het is voortdurend job om dit alles te onderhouden. Wordt uiteraard gedaan door werklui. Maar soms gaan ze zelf aan de gang met zagen. Beret kreeg als kerstkado een motorzaag die zij kan hanteren. Zij is een klein vrouwtje! wij slapen in een huisje op hun erf. Het is net een museum. Maar voorzien van moderne douche, keuken met induktion fornuis, vriezer, koelkast, magnetron. Als je in bed ligt hoor ja koeienbellen. Koeien lopen hiernaast. We zijn in de Zweedse fjällen met 3 bergen om ons heen. Het lijkt wel een ‘fäbod’ , zweedse zomerboerderij. Vanochtend werden we wakker door kraanvogels, die beneden op het weiland stonden te schreeuwen. Vandaag, zondag 3 juli, nog een rustdag. We gaan fika ergens in de bergen als lunch. Gisteren kregen we elandvlees met kantarellensaus. Vandaag gaan we elandvlees grillen. Torsten schiet elk jaar elanden. Vanavond gaan we ergens dansen. Geen polska maar ‘gewoon’ dans. Morgen gaan we weer op pad. Fietsen ophalen, die 35 km hiervandaan in een schuur staan op ons te wachten. Maar vandaag werden we getrakteerd op een rondtocht met de auto rond Offerdal, we aten lunch bij een café hoog op een heuvel, wonderbaarlijk uitzicht o.a. over Åreskutan. We hebben ook 6000 jaar oude bergtekeningen bekeken van elanden bij een waterfall.

Dag 6 och 7 vi har nu två dagars vilopaus hos Beret och hennes man Torsten. Torsten kom hem igår med fisk, som han varit ute och fiskat den senaste veckan. Dom har en stuga i Handöl. Beret tog oss med på en tur med bil ut i skogen. Beret äger 150 ha skog. I vintras gick Beret en kurs skogsbruk. Hon vet massor hur skog skall avverkas, vilka träd som skall huggas ner, vilka träd som skall planteras in. Olika slags träd tar 10 eller 15 eller 100 år att växa upp. Det är göra varje dag här. Det mesta grovjobbet görs av skogsarbetare, men ibland är dom själva ute och sågar. Beret fick i julklapp en egen mindre hanterbar motorsåg. Vi bor i en stuga här på gården. Det är egentligen ett museum men fullt utrustat med modern dusch, kök med induktionsspis, magnetron, frys, kylskåp. När man ligger i sängen hör man kor ute med bjällror. Vi är i fjällen. Vinsitter mellan 3 berg. Vi är liksom uppe i en fäbod. I morse väcktes vi av tranor, som stod ock skrek ute på ängen neråt sjön. Idag skall vi upp till ett fika ställe, där vi tar lunchmackor. Igår fick vi älgkött med kantarellsås. Idag lär det bli älgkött igen. Grillat. Seaner skall vi kanske till en danskväll. Fikastället låg högt upp på en höjd. Fantastisk utsikt över bergen in Offerdal. Vi såg också Åreskutan. Beret och Torsten körde oss runt Offerdalsjöar. Vi gick till hällristningar av älgar som är 6000 år vid en fors. I morron fortsätter vi med den 8e dagen. Efter 2 dagar är vi på hälften av turen.

One Reply to “S:t Olav”

  1. Ja ja ja, elandvlees met kantarellensaus, maak me maar jaloers!
    Die rotstekeningen van elanden heb ik ook ‘gezien’…. Of eigenlijk niet/nauwelijks, want ze zijn zo vaag dat we niet zeker wisten of het ‘dé rotstekeningen’ waren, maar het gebied waar ze te vinden zijn vond ik erg mooi!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.