S:t Olav

Dag 8 Mooi weer! Maandag. Gisteren heeft Beret mijn kuiten en enkels behandeld. Zij is fysiotherapeut van beroep. Heeft goed gedaan. We gingen helemaal niet naar die dansavond. Eerst wat TV gekeken. Interessant documentatie over de kolonisatie van Groenland door Denemarken. Wat een toestand! Wat een strijd! Pas in 2007 had Groenland zelfbestuur en mochten ze beschikken over eigen olie en edelstenen. Voordat we naar bed gingen keken we naar een ‘historische’ film, Veit op jämtländska (we zijn in Jämtland) O.a. Kwamen alle oude bergtekeningen met elanden en rendieren, 6000 jaar oud, het leisteenwinnen in Offerdal.. en veel natuur. Vanochtend zaten we om half negen aan het ontbijt. Om half tien vertrokken we met al ons bagage. Beret bracht ons naar het boerderij in Valne, waar onze fietsen stonden gestald. Ze stonden er nog!! Bagage op de fietsen, batterijen erin en we vertrokken. Beret moest naar Östersund voor besprekingen. Zij is de ‘ conferencie’ tijdens de uppdansning in augustus. We schoten lekker op. Beetje fris, maar droog en zon. In Mörsil hebben we koffie gedronken in het Fjällkonditorie met Zweedse kanelbulle. Daarna zijn we de ene restaurant en eetgelegenheid voorbij gereden; we hadden nog geen trek. Maar op goede moment moesten we toch eten. Dat deden we uiteindelijk in Järpen in een Italiaanse restaurant. In Järpen hebben we ook ontbijt gekocht voor morgenochtend. Dat krijgen we niet op ons volgende overnachting. Zelf voor zorgen. Maar.. toen!! begon het te regenen. We moesten nog ruim 10 km naar Södergården in Undersåker. Regenjassen aan en even later ook de regenbroeken aan. We waren van plan een van de grootste watervallen in Zweden te bekijken, Ristafallen. Maar dat lokte absoluut niet. Als natte katjes kwamen we vroeger aan bij Södergården. Nu zitten we in mooie witte badjassen door gården verschaft en witte sloffen. Het is een allergiecentrum. Streng met wat we mee mogen in ons bagage. Noten, schaaldieren, vis absoluut verboden. En parfuum produkten. Morgen maar geen deodorant onder de oksels!

Dag 8 Igårkväll åkte vi inte till den där danskvällen. Vi tittade på TV. Såg en dokumentär om Grönland. Hur det kolonialiserades av Danmark. På 50-talet. Danmark ville tvinga grönlänningarna att bli ‘moderna’ Danskar. Men det gick ju helt galet. Med sociala omänskliga förhållanden. Inte förrän 2007 fick Grönland självstyre och behålla sina egna resurser, olja, ädelstenar. Sedan tittade vi på en film , Veit på jämtska, som handlade om Offerdalsområdets tillkomst. Vi såg alla hällristingar med älgar och renar. Finns många, 6000 år gamla. Och skifferbrytningen bl.a. Innan vi åt masserade Beret mina vader och vrister. Hon är sjukgymnast till yrket. Det kändes verkligen skönt. I morse satt vi vid frukostbordet kl. halv 9. Kl. halv 10 körde vi iväg med allt vårt bagage till bonden in Valne, där våra cyklar hade stått sedan i fredags. Halv 11 satt allt bagage och battterierna på cyklarna. Beret körde till Östersund och vi västerut. Det var fint väder. Lite friskt, lite vind och torrt. Det gick undan. I Mörsil fikade vi på Fjällkonditoriet med kanelbulle. Sedan cyklade vi förbi den ena restaurangen och matställe efter det andra. Vi borde äta, men var inte hungriga. Först i Järpen åt vi på en italiensk restaurant. Vi handlade frukost på Coop. På vårt övernattningsställe , ett astmacentrum, får man ingen frukost. Måste man fixa själv. Sedan cyklade vi vidare. Men då! började det regna. Först på med regnjackorna , efter ett tag kom också regnbyxorna på. Vi hade tänkt cykla ner till Ristafallen, ett av Sveriges största vattenfall. Men med regnet var det inte aktuellt. Vi kom fram till Södergården våta som katter. Nu sitter i vita morgonrockar med vita tofflor, som astmacentret tillhandahåller.

3 Replies to “S:t Olav”

  1. Oh, ikk zie het al: Het ging snel/met vaart. Oftewel, jullie schorten lekker op.
    Järpen ben ik ook geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.